onsdag 24 juni 2009

Projekt EasyStar (Del 3 - Räckviddstest)

Nu börjar allt kännas som det skall. Inget glapp i videoutrustningen, Easystar:en flyger fint och allt är laddat så jag begav mig ut för att göra ett räckviddstest. Eftersom jag bor i en ganska högt upp placerade jag planets utrustning i fönstret och tog med mig markutrustningen i bilen. Jag började med att åka 2km hemifrån till ett ställe där jag har fri sikt till fönstret där jag ställt utrustningen och riktade in antennen. Ingen ting - bara brus... hmm skumt tänkte jag så jag åkte till en plats som ligger närmre hemma, ca, 1km. - Brus... Vad kan vara fel?

Videosändaren är på 500mw tx power och försedd med en 3dB antenn mottagaren med en 8dBi Patch antenn.

Nu är jag konfunderad... Jag åkte sen till en parkering som ligger 150m hemifrån och här fungerar allt fint... 150m är safe men mera verkar inte vara stabilt... Här får jag nog ta och fundera till. Kan en glasruta göra så mycket skildnad??? Behöver jag jorda antennen? Mysko... När jag var ute gjorde jag en test med min Futaba 12FG Sändare och fick samma resultat... Nu skall jag planera in ett rigtigt räckviddstest där jag under mera kontrollerade former kan variera distansen med bibehållen fri sikt... Conclusion: Gör om, gör rätt.

1 kommentar:

Peter sa...

Vad jag har märkt så är det stor skillnad mellan att ha sändaren på marken eller i luften, det är mycket bättre räckvidd när den är uppe i luften...