lördag 18 augusti 2007

Ladda LiPo Batterier

Detta var inte det enklaste att komma på hur man skulle göra...

Första Frågan var redan i butiken - "Va? Vadå balanserare?? sa du special laddare???"

Jo så här är det:
LiPo batterier - Lithium Polymer - är mycket snabba på att lämna ifrån sig ström men tar god tid på sig att ta emot ström. Sen har de en benägenhet att få olika belastning på de interna cellerna. Varje cell i ett LiPo batteri är på 3,7 Volt. Orginal batteriet på 11.1 Volt består alltså av tre stycken celler á 3.7 Volt (3 x 3,7 = 11.1) dessa packas ihop och ser ut som ett enda batteri - Orginalbatteriet. När man använder batteriet har LiPo batterier en tendens att ladda ur olika celler internt i batteriet olika snabbt. Detta medför att cellerna kan ha belastats olika hårt under användandet som i sin tur ger att under nästkommande laddning kommer laddningen att upphöra när första cellen är fulladdad = två halvfulla celler och en full. Efter ett tag kan det bli så extremt att du har en full och en tom cell i samma batteri --> går varken att ladda eller använda. Det är här som balanceraren kommer in. En balanserare kopplas in på batteriet på balanseringskontakten och ser till att alla celler hela tiden lämmnar lika mycket ström. Om en cell lämmnar mera ström än de andra kommer denna att laddas ur något så att alla tre cellerna får samma volttal. På så sätt kan en havererat batteri räddas. För att hålla ditt batteri i bra kondition är det rekommenderat att alltid balansera batteriet.

Med denna info som bakgrund valde jag en laddare (Bentham BC 06) som har både stöd för olika typer av batterier samt inbyggd balanserare. I denna kan man till och med ställa in hur mycket man vill ladda..... Jag rekommenderar att man till att börja med har en laddare med inbyggd balanserare även om dessa kostar lite mera.

"C"
Vad är detta C?? Detta är ett mättal för att mäta batteriets effektivitet (hur fort det kan lämna all lagrad ström ifrån sig).För ett 2100mAh batteri så är 1C = 2.1 A. Orginal batteriet är på 22C vilket betyder att det klarar att lämna 22x2.1 = 46.2 Ampere
Rätta mig om jag har fel men då Ström lagarna säger att Watt = Ampere * Volt drar jag slutsatsen att detta batteriklarar att driva en motor på 513 Watt ...
Varför är då detta bra att veta?? Jo de flesta laddare behöver ställas in på hur mycket de skall laddas där grundregeln för alla LiPo batterier är att de skall laddas i 1C vilket för orginal batteriet blir 2.1A som man ställer in i laddaren.

Inga kommentarer: