måndag 30 november 2009

FPV FunJet

Nu är den på gång... FunJet:en Efter många om och men så har jag tagit mig tid att fixxa med min FunJet.

Multiplex Funjet. En liten modell med skjutande propeller i Multiplex Elapour. Modellen i sig är en MYCKET lättbyggd liten sak som man kan sätta ihop på en timme. Dock om man vill göre det snyggt skall man nog ta sig ett par timmar. Efter vad jag läst mig till på olika trådar på nätet så finns det ett par saker man kan modifiera. Observera att detta är absolut inget måste men kan vara till hjälp om olyckan skulle vara framme eller om man vill ta sitt bygge till det extrema.

Beroende på motor, reglage och batteri så kan denna modell komma upp i farter över 250 km/h men detta rekommenderas inte om man inte är mycket säker på sin flygning.
I dessa fall och i de fall där modellen får extra flygvikt (FPV eller stora batterier) kan det vara lönt att förstärka skev/höjdrodrena samt förstärka vingen genom att byta ut glasfibervingbalken mot en balk i kolfiber som går ända ut till vingspetsen. Jag förlängde min med bara 5 cm men med större diameter vilket jag tycker räcker för mina ändamål.
Roderytorna förstärkte jag med 0,5 x 2,5 mm kolfiberlist pålimmad i rodrets bakkant. Även fenorna kändes klena så jag limmade på samma list där fast i framkant. Vingarnas framkanter är också lite väl mjuka men on man använder dekalera som medföljer stärker de upp tillräckligt. Om man däremot inte använder dekalerna kan det vara vits att ta en bit 5cm bred tejp av kraftigare modell och tejpa över framkanten. Detta hindrar även att små kvistar vid en eventuell buskagelandling inte skär sönder vingen.

Själva bygget var som sagt gjort på 3 timmar men det knepiga blev placering av all elektronik. Att bygga en funjet för vanlig flygning lämnar stora möjligheter till att valfritt placera runt elektroniken efter behag men när det kommer till FPV blir det lite jobbigare. I min setup skall följande rymmas:

* Batteri: 3300mAh 3s lipo alt. 2200mAh 3s lipo + 850mAh 3s lipo
* Scorpion 55A ESC
* Scorpion 2221-6 T-Rex 450 motor.
* RX: Futaba (14ch var det som fanns ledigt)
* Video TX
* 3 dBi Antenn
* GPS: 10 Hz
* OSD: RVOSD
* Mikrofon: RV Tiny mic
* Tempsensor 2st
* Kamera: KX 191
* Skärmade kablar till servona i flygkroppen
* FL-PSU ( Filtered Linear PowerSupply Unit)
* Toroid Ferrite ringar x 3 (ESC, Video TX, Kamera)

Inte nog med att allt detta skall in i planet utan det finns en massa kriterier som skall uppfyllas. Exempelvis skall gps:en vara minst 40 cm från videotransmittern och sen skall tyngdpunkten hamna rätt och mottagarens antenner skall ligga 90 grader mot varandra och ligga så att de inte får en död vinkel oavsett hur man vänder på planet.

Jag gjorde såhär, främifrån och bakåt: Kamera med ferrite toroid längst fram, sen kommer utrymme för osd:n och GPS:en (GPS modulen kommer att hamna på cockpitens tak) därefter batteri och mottagare brevid varandra på högkant. Här kommer ett litet tomt utrymme dit jag stoppade FL-PSU:n. Sen kommer vingbalken och bakom denna sitter ESC på högkant bredvid Video TX:en. Och längst bak naturligtvis motorn.

Mitt val av drivlina kan man ju ifrågasätta. Normalt borde en 4,1 x 4,1 APC propeller med denna setup dra 75A vi 11 volt konstant spänning men mina bänktester visar att det inte drar mera än de 55A ESC:n är specad för. Nu är det ju så att Ampere uttaget oftast blir högre när man kommer upp i luften men till detta har jag OSD:n som visar hur många ampere jag drar för tillfället. Avsikten är ju att testa och till detta fungerar det nog utmärkt. Alternativt kan det komma att bli en Medusa MR-028-56-2800 motor och 60A reglage med 5,25 X 6,25 = 212km/h och 1kg dragkraft.
Andra alternativ är:
Mega 22/30/1 med 5,5 X 6,25 ger 90A och 240km/h @10V
Mega 22/20/2 med 5,5 x 6,25 ger 52A och 198km/h @10V
Kontronic twist 37 med 5,5 x 6,25 ger 95A 238km/h @10V
Kontronic Minipyro 22-08 med 5,5 x 6,25 ger 30A och 217km/h @20V
En Fartbomb kan man få med samma motor om man kör på 12s och 80A-HV reglage, då ger motorn med 4,75 x 4,75 ett ampereuttag på 65A och 321km/h vid 40V det motsvarar 2600W in och 2250W ut!!! Men batterierna till ett sånt bygge blir dyra...
/Daniel Olsson

3D Modellering

En titt på vad vi kan pyssla med i framtiden... en webkamera är allt som behövs... :P



Om man vill modellera i 3d så kan detta bli framtidens verktyg. Tänk dig att göra 3d modeller på detta sätt... Och det finns flera tillämpningar. Man skulle kunna "tracka" ett objekt som används som mus eller som 3D inmatningsenhet / mus i 3d.

Varför inte låta din hand vara det trackade objektet?!? Gizmo eller SciFi? det får framtiden utvisa. Häftig ide iaf.

Kombinerat med rucap kan detta bli ett vinnande koncept



Ett annat coolt sätt at ta in 3d modeller är detta från Stanford university.
/Daniel Olsson